Úvodný koncert cyklu Hudba a obrazy sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii

 


Úvodný koncert z cyklu Hudba a obrazy sa v utorok 3. februára bude konať v priestoroch Slovenskej národnej galérie/ Vodné kasárne, Rázusovo nábr. 2.


Vynikajúce Zwiebelovo kvarteto predvedie tóny Webernových Piatich kusov i akordy Griegovho Sláčikového kvarteta g mol vytvárajúcich farebné plochy súzvukov. Na úvod koncertu zaznie  klasické kvarteto Ludwiga van Beethovena. Predchádzať mu bude  prezentácia obrazu dánskeho maliara a  Beethovenovho súčasníka – J. J. Stundera.


Koncert začne o 19.00 h.


 


V rámci komorného koncertu bude prezentovaný obraz od maliara dánskeho pôvodu J.J.Stundera (1759-1811) – Gróf Hadik portrétuje maliara. Stunder okolo roku 1800 namaľoval portrét svojho dobrého priateľa a mecenáša grófa Hadika. Zvláštnosťou celého obrazu je, že gróf je zachytený ako maľuje samotného maliara. Obraz je dokladom ich vzájomného priateľstva ako aj symbolom klasicistnej maľby na Slovensku. Bol vybratý špeciálne pre tvorbu prvého zo skladateľov koncertu – Ludwiga van Beethovena (1770-1827). Obaja umelci prezentujú dobový prístup k umeniu v rámci klasicizmu. Obaja pôsobili aj na území dnešného Slovenska v období osvietenectva.


 


Ludwig van Beethoven Sláčikové kvarteto e mol op. 59 č. 2


Anton Webern Päť kusov pre sláčikové kvarteto op. 5


Edvard Hagerup Grieg Sláčikové kvarteto g mol op. 27


 


Zwiebelovo kvarteto


Marek Zwiebel, 1. vn


Peter Mosorjak, 2. vn


Peter Zwiebel, vl


Andrej Gál, vc


Kvarteto vzniklo na jeseň 2001 na pôde Vysokej školy múzických umení v Bratislave, kde sa jeho členovia venovali štúdiu komornej hry v triede Márie Karlíkovej a Jozefa Podhoranského. Po ukončení školy sa rozhodli pokračovať v spolupráci v rámci profesionálneho telesa. Už v roku 2002 kvarteto získalo cenu počas medzinárodnej letnej akadémie Prague – Wien – Budapest (za intepretáciu Šostakovičovho kvarteta) a v roku 2005 sa predstavilo samostatným recitálom v rámci BHS. Zúčastnilo sa viacerých interpretačných kurzov pod vedením členov významných sláčikových kvartet (Hagen Quartet, Alban Berg Quartet, Bartók Quartet, Smetana Quartet, Amadeus Quartet, Quartuor Mosaiques).


Kvarteto má v repertoári hudbu všetkých štýlových období, no v poslednej dobe sa prezentuje najmä interpretáciou súčasnej hudby, uvádza diela svojich súčasníkov – skladateľov, ale aj diela staršej skladateľskej generácie. Spolupracuje so združením mladých súčasných skladateľov “Soozvuk” a pravidelne účinkuje na festivaloch súčasnej hudby doma i v zahraničí (Melos-Étos, Nová slovenská hudba, Ostravské dny nové hudby). V súčasnosti tvorí Zwiebelovo kvarteto a tiež jeho členovia ako sólisti, opornú kostru hlavných domácich i zahraničných festivalov súčasnej hudby. Na Melos-Étos 2005 s veľkým úspechom uviedli slovenskú premiéru skladby Different Trains od Steva Reicha. V roku 2005 začalo kvarteto spolupracovať s kompozičnou triedou Prof. M. Jarrella vo Viedni na Universität für Musik und Darstellende Kunst. V rámci Roka slovenskej hudby (2006) nahralo kvarteto dve sláčikové kvartetá od J. L. Bellu, ktoré sú súčasťou kompletného vydania Bellovej komornej hudby pre sláčikové nástroje. Na BHS 2008 uviedli samostatný komorný koncert z diel amerických skladateľov 20. storočia (Osvaldo Golijov, Steve Reich, George Crumb).


Členovia kvarteta sú zároveň členmi ďalších komorných zoskupení – SKO Bohdana Warchala, súboru súčasnej hudby Melos Ethos Ensemble a Quasars Ensemble.


Od novembra 2007 kvarteto študuje vo švajčiarskom Bazileji na prestížnom semestrálnom kurze pre sláčikové kvartetá u Waltera Levina (LaSalle quartet) a Reinera Schmidta (Hagen quartet).