So Slovenskou filharmóniou vystúpi fenomenálny Radek Baborák

Vo  štvrtok a piatok 9. a 10. februára  bude hosťom Slovenskej filharmónie  fenomenálny český hráč na lesný roh Radek Baborák. So Slovenskou filharmóniou sa predstaví v Koncerte pre lesný roh a orchester B dur op. 91 ruského skladateľa Reinholda Gliera, ktorý skomponoval  dielo roku 1951. V tom istom roku koncert zaznel v premiére v Petrohrade, vtedajšom Leningrade.  

 

Koncerty pre lesný roh sú uvádzané  v porovnaní s inými nástrojmi  v koncertných sálach ojedinele . Hra na tento nástroj je mimoriadne náročná . V rozhovore pre české médiá  Radek Baborák povedal: „U horny ovšem platí, že ať člověk dělá co dělá, ať cvičí jak dlouho chce, stále je třeba počítat s eventualitou, že se něco přihodí nebo nepovede. Nedá se předem docílit jakási naprostá dokonalost, možnost všechno předem docvičit. S tím si hornista nemůže lámat hlavu, jen věřit, že převáží jeho dary, muzikálnost a hudební srdce.“  Výnimočný umelec  má zvládnutý celý hornový repertoár. O Glierovom koncerte povedal:  „ Je to radost pro hráče a hudba pro posluchače, na první poslech srozumitelná a jasná, a zároveň plná pestrých muzikálních nápadů světa blízkého Rachmaninovovi a Chačaturjanovi.“

 

Radek Baborák do svojich 18-tich rokov  zbieral ocenenia na domácich i zahraničných interpretačných súťažiach – ako 12 ročný sa stal víťazom Concertina Praga, v 15-tich získal 3. cenu na Pražskom jare. Nasledovala rozhlasová súťaž  UNESCO. Ženeva, Mníchov, Markneukirchen,  ocenenie Grammy Classic pre Českú republiku, Cena Davidoff 2001 a Mostly Classic Award 2002.

Už ako 18- ročný sa stal najmladším prvým hráčom na lesný roh Českej filharmónie, po dvoch rokoch pôsobil ako sólohornista  Mníchovskej filharmónie,  neskôr sa stal  členom Berlínskej filharmónie. Od roku 2010  sa venuje  sólovej hre  a je členom komorných zoskupení. Ako sólista vystupuje Radek Baborák  so špičkovými orchestrami – Berlínska, Londýnska, Česká, Mníchovská, Petrohradská,  Tokijská filharmónia … Vystúpenia s Mníchovskou filharmóniou a svetoznámym dirigentom Jamesom Levinom bolo označené za fenomenálne. Obrovské nadšenie vyvolali vypredané  koncerty s Londýnskou filharmóniou v St. Alban‘s Cathedral a Royal Festival Hall. Dirigent Seiji Ozawa ho pozval účinkovať na koncerty pri  otvorení  zimných olympijských hier v Nagane , tiež sa predstavil na Novoročnom galakoncerte roku 2000 v Tokiu.