Slovenská filharmónia pod taktovkou Rahbariho

Alexander Rahbari

Aj v tejto koncertnej sezóne prichádza ako hosť do Slovenskej filharmónie v našich končinách obľúbený dirigent iránskeho pôvodu Alexander Rahbari. So Slovenskou filharmóniou spolupracuje už mnoho koncertných sezón, jeho meno a umenie rezonuje nielen u členov umeleckých telies , ale tiež medzi návštevníkmi koncertov. Za dirigentským pultom bude stáť vo štvrtok a piatok 5. a 6. februára.
Pod taktovkou Alexandra Rahbariho budú hrať v sláčikovej sekcii orchestra SF dve poslucháčky husľovej triedy bratislavského Konzervatória – Emma Tarkayová a Júlia Sojková, ktoré s naším telesom absolvujú svoju premiérovú orchestrálnu prax. Poslucháčov Konzervatória na túto náročnú prácu pripravuje prof. Jozef Bobko.
Koncerty s Alexandrom Rahbarim sú opakovane zárukou kvality. Tentokrát na úvod zaznie Koncertná hudba Jozefa Malovca. Nasledovať bude Koncert pre husle a orchester D dur, op. 35 Ericha Wolfganga Korngolda, ktorý sa počas svojho života preslávil komponovaním filmovej hudby. Jeho filmové melódie sú v zlatom fonde hollywoodskej kinematografie. Dve desaťročia spolupracoval so štúdiom Warner Brothers. Je držiteľom viacerých nominácii a dvoch Oscarov za hudbu k filmom “Anthony Adverse” (1936) a “The Adventures of Robin Hood” (1938). Erich Wolfgang Korngold (29.5.1897 Brno – † 29.11.1957 Hollywood) – skladateľ dnes objavovaný, počas svojho života populárny a oslavovaný, rodák z Brna ( vtedy Rakúsko-Uhorsko), vyrastal a študoval na Konzervatóriu vo Viedni u Alexandra von Zemlinského. Roku 1938 odchádza do USA. V roku 1946 sa rozlúčil s filmovým priemyslom premiérou Sláčikového kvarteta č. 3 D dur op. 34, po ktorom nasledovali ďalšie opusy, medzi nimi aj Koncert pre husle D dur op. 35. Husľový koncert uvedie v bratislavskej Redute čínska huslistka Tianwa Yang, ktorá začala študovať hudbu vo veku štyroch rokov. Vďaka svojmu talentu vyhrala šesť detských súťaží a ako desaťročná bola prijatá na štúdium na Centrálne hudobné konzervatórium v Pekingu. O rok neskôr ju médiá v Hong Kongu označili za „pýchu Číny“. Ako trinásťročná nahrala 24 prelúdií N. Paganiniho. V roku 2003 získala štipendium German Academic Exchange Service na štúdium komornej hudby v Nemecku, kde sa začala jej európska kariéra. Mladá umelkyňa, žijúca v Nemecku rozvíja svoju kariéru v koncertných sálach naprieč Európou, Austráliou a Amerikou. Tianwa Yang hrá na husliach Guarneri del Gesu , ktoré jej zapožičal pán Kei Mei Rin zo Singapuru.
V druhej polovici koncertu je na programe Symfónia č. 5 c mol op. 67 Osudová Ludwiga van Beethovena.

Po piatkovom koncerte (6. 2. 2015) pozývame návštevníkov koncertu na stretnutie s dirigentom Alexandrom Rahbarim a sólistkou Tianwa Yang, ktoré sa uskutoční 10 minút po koncerte vo foyeri Slovenskej filharmónie.