Slovenská filharmónia a šéfdirigent Daniel Raiskin odcestujú na turné do Južnej Kórey. V Bratislave a Južnej Kórei uvedú Filharmonici rovnaký koncertný program

202311237-DE1-1200x1200

Slovenská filharmónia sa predstaví v bratislavskej Redute pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina opäť vo štvrtok a piatok 23. a 24. novembra. Návštevníci koncertov si vypočujú program, s ktorým sa orchester predstaví na tohtoročnom turné v Južnej Kórei (26. 11. – 4. 12. 2023).
• Pred piatkovým koncertom pozývame všetkých návštevníkov a abonentov  na stretnutie so šéfdirigentom Danielom Raiskinom, ktoré sa uskutoční vo foyeri SF o 18.15.

Na úvod večerov zaznie v naštudovaní šéfdirigenta Koncertná predohra Es dur Jána Levoslava Bellu z roku 1876, predstaviteľa slovenskej národnej hudby 19. storočia. Jej  vznik a konkrétne prvé uvedenia nie sú v dostupných prameňoch celkom presné. V Koncertnej sieni SF bude uvedená  autentická verzia predohry z edície kompletne vydaného Bellovho diela Hudobným centrom. Predohra je  súčasťou pripravovaného propagačného CD Slovenskej filharmónie a šéfdirigenta Daniela Raiskina mapujúceho Bellovu symfonickú  tvorbu. Jej zaradením si zároveň pripomenieme tohtoročné 180. výročie narodenia skladateľa.  Nasledovať bude Travel Notebook pre klavír a orchester  izraelského skladateľa Alexeya Shora, pôvodom z ukrajinského Kyjeva.  V sedemčasťovej suite pre klavír, hudobnom „denníku cestovateľa“ nás skladateľ prevedie mestami s dlhou históriou, Bercelonou, Rímom, Benátkami, Ravennou, Parížom i anglickým Ascotom. Dielo zaznie v interpretácii mladého juhokórejského klaviristu  Yekwona Sunwooa, ktorý študoval na Julliarde i Curtis Institute of Music vo Philadelphii. Je laureátom viacerých medzinárodných klavírnych súťaží. V Slovenskej filharmónii debutoval v roku 2017 po boku Juhokórejského KBS Symphony Orchestra. V interpretácii energického umelca zaznie aj Rapsódia na Paganiniho tému pre klavír a orchester, op. 43 Sergeja Rachmaninova – 24 variácií vychádzajúcich z Paganiniho populárneho husľového Capriccia a mol. Koncert uzavrie symfonická fantázia, op. 32 Francesca da Rimini Piotra Iľjiča Čajkovského z roku 1876, dielo inšpirované Danteho Božskou komédiou. Koncerty sa začnú o 19.00.
Piatkový večer bude Koncertom priateľstva medzi Kórejskou republikou a Slovenskou republikou

•  V nedeľu 26. novembra odcestujú Filharmonici so šéfdirigentom a klavírnym virtuózom Yekwonom Sunwoom  na štvrté koncertné turné do Južnej Kórey, kde uvedú diela J. L. Bellu, A. Shora, S. Rachmaninova a  8. symfóniu A. Dvořáka.  Slovenská filharmónia sa predstaví  na ostrove Jeju , nazývanom Havaj Južnej Kórey (28. a 29. 11. 2023), nasledovať bude koncert v priemyselnom meste Ulsan (30.11. 2023),  štvrtý koncert zaznie v meste Cheonan (1. 12. 2023), ďalší v hlavnom meste Soul (2. 12. 2023). Turné uzavrie Slovenská filharmónia so šéfdirigentom Danielom Raiskinom  v juho-kórejskom meste Incheon  (3. 12. 2023). V pondelok 4. decembra Slovenská filharmónia pricestuje do Bratislavy, kde počas decembra 2023 ponúkne svojim abonentom a návštevníkom sériu sviatočných koncertov, ktoré vyvrcholia na Silvestra a Nový rok.