Orchester, zbor a sólisti – Mariana Sajko, Pavol Bršlík, Peter Mikuláš s dirigentom Rastislavom Štúrom uvedú diela Beethovena

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor

Najbližší online koncert Slovenskej filharmónie je na programe v piatok 30. apríla 2021. Na pódiu  Koncertnej siene sa opäť stretnú Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (Jozef Chabroň, zbormajster) a traja sólisti –  Mariana Sajko, soprán, Pavol Bršlik, tenor a Peter Mikuláš, bas. V naštudovaní Rastislava Štúra zaznejú dve diela Ludwiga van Beethovena – predohra k baletu Prometeove stvorenia a jediné skladateľovo oratórium Kristus na Olivovej hore. Priamy prenos koncertu môžete sledovať o 19.00 na stream.filharmonia.sk.

Program piatkového večera otvorí  predohra k baletu op. 43 Prometeove stvorenia Ludwiga van Beethovena. Celovečerný balet  skomponoval skladateľ v roku 1801, medzi prvými dvomi symfóniami, pre potreby viedenského Dvorného divadla. Oratórium pre sóla, zbor a orchester op. 85 Kristus na Olivovej hore (Christus am Ölberge) z roku 1803 nepatrí k notoricky uvádzaným opusom Beethovena. Takmer hodinové oratórium opisuje posledné udalosti Kristovho života, ale tiež vypovedá  o mukách skladateľa. Je prvým väčším dielom, ktorým sa Beethoven zaoberal krátko po návrate z Heiligenstadtu pri Viedni v roku 1802, kde prežíval obdobie plné zúfalstva. Tragické svedectvo o svojom duševnom rozpoložení spôsobenom problémami so sluchom podal v dokumente známom ako „Heiligenstadtský testament“.

Kvôli nepriaznivej pandemickej situácii sa program koncertu presunul z Veľkonočných koncertov 2020 (mal zaznieť pri príležitosti 250. výročia Ludwiga van Beethovena) a 2021 na posledný aprílový piatok 2021. Zaznie v priamom prenose z Koncertnej siene SF s veľkým aparátom umelcov.