Nová hudba vo Dvorane

 

utorok 25. októbra sa uskutoční vo Dvorane druhý koncert  cyklu Nová hudba.  Komorný večer   je venovaný  slovenskému skladateľovi , klaviristovi  a matematikovi Mirovi Bázlikovi a jeho tohtoročnému životnému jubileu. Členovia Moyzesovho Muchovho kvarteta so slovenským klaviristom  Danielom Buranovským a členmi orchestra Slovenská filharmóniaTomáš Janošík, flauta, Jozef Eliáš, klarinet, Juraj Sťahel, husle,  a Rastislav Sokol, kontrabas pozývajú pri tejto príležitosti na koncert, na ktorom uvedú výber  diela slovenského skladateľa. 

Z komorného diela zaznejú – Sláčikové kvarteto Quatuor a cordes a la mémoire de mon pére.  Skladba patrí k najintímnejším výpovediam autora. Výber klavírnych Prelúdii, ktoré autor komponoval v rokoch 1980 – 1983. Na programe je zaradené jediné septeto z komornej tvorby Mira Bázlika, ktoré  vzniklo na poéziu I. E. Vinczeho,  a  bolo uvedené v premiére  roku 2001 – Septetto resonancen on B-A-C-H na poéziu J. E. Vinczeho. Na záver  Kvarteto venované pamiatke Mira Horňáka.  Komorná tvorba  Mira Bázlika rozozvučí Koncertnú sieň Dvoranautorok 19,00.

Vstupenky sú v predaji v Pokladnici SF v historickej budove SND a hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

Miroslav Bázlik

Pre jeho hudbu je príznačná jednota racionality (odraz matematického vzdelania) a emocionality. Miroslav Bázlik je jedným z priekopníkov elektroakustickej hudby na Slovensku, napríklad v balete Búrka (1977). Komponoval skladby pre symfonický orchester, komorný orchester, sólový hlas a orchester, zbor a orchester, sólový nástroj a orchester. Je autorom hudby k filmu Ohnivé križovatky (1974), televíznemu filmu Sedem svedkov (1967) a jeho meno vidno v titulkoch dokumentu Krátka dlhá cesta (2009).

Miroslav Bázlik sa narodil 12. apríla 1931 v Partizánskej Ľupči. V roku 1951 absolvoval štúdium hry na klavíri na Konzervatóriu v Bratislave, na Matematicko-fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe v roku 1956 ukončil štúdium matematickej analýzy. Súčasne chodil na súkromné hodiny kompozície a hry na klavíri. Štúdium z oblasti hudby si doplnil v Bratislave na Vysokej škole múzických umení (VŠMU), kde u profesora Jána Cikkera vyštudoval kompozíciu.

Po ukončení vysokoškolského štúdia Miroslav Bázlik prednášal matematiku na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. Od roku 1963 bol umelcom v slobodnom povolaní ako skladateľ, klavirista a súkromný pedagóg kompozície. Dva roky (1970-1972) externe prednášal na VŠMU v Bratislave. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia bol vysokoškolským pedagógom na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a na Katedre skladby a hudobnej teórie na VŠMU. Je nositeľom mnohých významných ocenení.