Nedeľný koncert v bratislavskej Redute

SKO-B-Warchala-990x235

nedeľu 22. marca sa v Malej sále SF bude konať piaty koncert cyklu SKO – Slovenského komorného orchestra /um. vedúci Ewald Danel/.    

Na programe zaznejú tri skladbySerenáda pre sláčikový orchester, op. 5 ESD 50b Eugena Suchoňa, Barkarola pre violu sólo, sláčikový orchester, harfu a čembalo  Vladimíra Godára a Koncert D dur pre husle, klavír a sláčikové kvarteto op. 21  Ernesta Chaussona. Sólistami nedeľného popoludnia budú domáci umelci – Ewald Danel, viola, Marica Dobiášová, čembalo,  harfistka SF Katarína Turnerová a dvaja hosťujúci interpretislovenský huslista Henrich Tatár so svojou manželkou, japonskou klaviristkou Junko Kinoshita. So Slovenským komorným orchestrom sav Malej sále SF predstavia po dvoch rokoch.V  ich interpretácii zaznie rozsiahly Koncert D dur pre husle, klavír a sláčikové kvarteto op. 21, jedno z vrcholných diel  Chaussonovej tvorby. Koncert začne o 16-tej.

Henrich Tatár je Nitrančan narodený v Topoľčanoch v hudobne založenej rodine. Hru na husliach začal študovať v Nitre u Štefana Madariho. V štúdiu pokračoval na Konzervatóriu v Žiline v triede Márie Balážovej, u ktorej absolvoval roku 1993. Počas štúdia sa zúčastnil viacero súťaží a reprezentoval žilinské konzervatórium nielen v SR, ale aj v ČR a v Anglicku. Štúdium ukončil v marci 1993 absolventským koncertom s ŠKO Žilina pod vedením dirigenta Mariána Vacha, kde uviedol Bruchov Husľový koncert g mol. Ako 20- ročný mal možnosť pôsobiť ako koncertný majster vo francúzskom Yehudi Menuhin Foundation Orchestra. V štúdiu pokračoval na VŠMU v Bratislave u Bohdana Warchala a Mikuláša Jelínka. Po dvoch rokoch štúdia na VŠMU získal štipendium na European Mozart Academy v Krakove, kde stretol husľového virtuóza Gyorga Pauka, ktorý ho pozval študovať do jeho husľovej triedy vo Švajčiarsku. Jeho mentorom bol svetoznámy dirigent Sir Georg Solti a Rotary Club vo švajčiarskom Solothurne. Bol členom svetových mládežníckych orchestrov ako Jeunesses Musicales World Orchestra a European Community Youth Orchestra. Po troch rokoch úspešne ukončil vysokoškolské štúdium na Vysokej hudobnej škole v Zürichu a hneď bol prijatý do japonského orchestra Sendai Philharmonics, kde pôsobí už 12 rokov. S manželkou – japonskou klaviristkou Junko Kinoshita vytvorili Artway Duo a pravidelne koncertujú v Japonsku ako sólisti aj komorní hráči. V rámci koncertného turné po Slovensku v roku 2012 vystúpili s komorným súborom Archi di Slovakia v Topoľčanoch, s ŠKO Žilina v Žiline a Nitre a so Slovenským komorným orchestrom v abonentnom cykle Slovenskej filharmónie.

Junko Kinoshita pochádza z Tokia, kde začala na podnet svojej matky hrať na klavíri už ako trojročná. Svoje prvé verejné vystúpenie uskutočnila ako štvorročná, v ôsmich rokoch už vystúpila s mládežníckym orchestrom v USA. Najväčší vplyv na jej umelecký rast mala Suzuki Keiko, ktorá ju pripravila na štúdium na prestížnej japonskej univerzite Tokyo Gedai University, kde študovala v klavírnych triedach Uedu Katsumi a Klausa Schildeho. Ako dvadsaťročná získala cenu na národnej japonskej súťaži mladej generácie a hrala ako sólistka s Gedai University Orchestra a Sibelius Academy Orchestra. Na základe odporúčania Klausa Schildeho získala štipendium na štúdium klavírnej hry na Vysokej hudobnej škole v švajčiarskom Zürichu, kde bola jej pedagógom Gitti Pirner, známa skvelou interpretáciou Mozarta. Štúdium ukončila vystúpením s Winterthur Chamber Orchestra a následne sa vrátila do Japonska, kde prijala ponuku vyučovať klavírnu hru na hudobnej škole Toyoeiva v Tokiu. Dnes pôsobí Junko Kinoshita v Sendai ako klaviristka, učiteľka a korepetítorka.