Musica aeterna vystúpi v rámci Komorných utorkov


 


V utorok 24. apríla sa v rámci koncertného cyklu Stará hudba uskutoční koncert súboru  Musica aeterna /um. vedúci P. Zajíček/. Program je zostavený z diel Johanna Sebastiana Bacha – Ich bin vergnügt mit meinem Glücke BWV 84, kantáta pre soprán, hoboj, sláčikové nástroje a basso continuo,  Hudobná obeť BWV 1079, Ich habe genug BWV 82, kantáta pre soprán, hoboj, sláčikové nástroje, organ a basso continuo. Sólistkou večera bude popredná španielska sopranistka Nuria Rial. Bachovský večer sa uskutoční o 19,00 hMalej sále Slovenskej filharmónie.  


 


Nuria Rial


Hudobné formovanie španielskej sopranistky začalo v Katalánsku, kde aj získala prvé ocenenia za svoj spev. V štúdiách pokračovala na Vysokej hudobnej škole v Bazileji pod vedením prof. Kurta Widmera, kde aj obdržala sólový diplom. V septembri 2003 dostala cenu nadácie Helvetia Patria Jeunesse z Pro Europa – európskej nadácie pre kultúru. Počas nasledujúceho obdobia si doplnila vedomosti pod vedením osobností ako Gérard Wyss, Leonard Stein, Cristoph Coin, Sergio Azzolini, Friedrich Gürter a Oscar Gighlia.


Spolupracovala s orchestrami a súbormi ako Concerto Vocale, Il Giardino Armonico, Capriccio Stravagante, Concerto Köln, Sinfonieorchester Basel, Zürcher Kammerorchester, Basler Kammerorchester, La Cetra, Barockorchester Basel, El Concierto Español, Orquesta Barroca de Sevilla, Filharmonia Galicia, Orchester Schola Cantorum Basiliensis, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, Ricercar Consort, Les Mousiciens du Louvre, Akademie für Alte Musik Berlin, L’Arpeggiata.


Koncertovala na mnohých hudobných festivaloch v Európe a Latinskej Amerike, kde spolupracovala s dirigentmi a inštrumentalistmi ako René Jacobs, Thomas Hengelbrock Attiglio Cremonesi, Giovanni Antonini, Skip Sempé, Howard Griffiths, Salvador Mas, Antoni Ros-Marbà, Jose Miguel Moreno, Emilio Moreno, Carlo Chiarappa,  Jan Schultsz, Pierre Cao, Thomas Hengelbrock, Paul Goodwin.


V jej diskografii je dôležité spomenúť dve sólové CD, ktoré realizovala s firmou Glossa, prvé z nich so súborom Orphénica Lyra pod vedením gitaristu Joseho Miguela Morena a druhé (Claros y frescos rios) s tými istými hudobníkmi. Tieto nahrávky získali vynikajúce kritiky od Gramophon, Alte Musik, Klassik Heute a Goldberg (päť hviezdičiek).


Nahrávala tiež pre Harmonia Mundi France, alpha, Oehms Clasics, Mirare. Realizoval tiež viacero nahrávok pre Francúzsky rozhlas, ORF1, Schweizer Radio DRS2, taliansky RAI, Radio Nacional de España, Catalunya Musica, Bayerische Rundfunk, ako aj televízne kanály ARTE a MEZZO.


Najbližšie ju čakajú vystúpenia ako Pamina v Čarovnej flaute v Teatro Carlo Felice v Benátkach, Zerlina v Donovi Giovannim so Sigiswaldom Kuijkenom; Jupiter and Semele od Literesa s Al Ayre Espanol; Händelov Judáš Makabejský v Zürichu, sólový recitál vo viedenskom Konzerthause s Les Cornets Noirs, Telemannove kantáty v Magdeburgu a Händelov Riccardo I s Kammerorchester Basel, ako aj viacero koncertov so súborom Arpeggiata.