Moyzesovci uvedú diela Dušana Martinčeka

utorok 13. septembra  sa uskutoční   prvý komorný koncert  63.  sezóny Slovenskej filharmónie.  Úvodný koncert nového cyklu Nová hudba ponúka návštevníkom výber komorného diela významného slovenského skladateľa a pedagóga prof. Dušana Martinčeka. Koncert zaznie k nedožitým 75. narodeninám umelca. Výber  jeho komorných diel uvedú členovia  Moyzesovho kvarteta, klavirista Tomáš Nemec a kontrabasista Marián Bujňák.

Hudobný skladateľ Dušan Martinček sa narodil v roku 1936 v Prešove. Absolvoval bratislavské konzervatórium. Klavír študoval u Anny Kafendovej a paralelne dostával súkromné konzultácie hudobnej teórie a kompozície od Alexandra Albrechta, Jána Cikkera a Jána Zimmera. V rokoch 1956 – 1961 študoval hru na klavíri v triede Rudolfa Macudzińskeho a kompozíciu u Jána Cikkera.

V roku 1961 sa stal asistentom pre odbor hudobnej teórie na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1973 – 1986 bol docentom na Katedre hudobnej teórie VŠMU a od roku 1986 pôsobil na katedre kompozície ako univerzitný profesor. Zároveň sa venoval aj vlastnej tvorbe a klavírnej praxi, vystupoval na koncertoch doma i v zahraničí.

Kompletné dielo Dušana Martinčeka zaradil významný švajčiarsky dirigent Dr. Paul Sacher do svojej ojedinelej hudobnej Bibliotéky v Bazileji, čím sa tvorba slovenského skladateľa dostala do kontextu hudby 20. storočia. 

koncertnej sieni Dvorana zaznejú diela – Sonáta č. 2 Poéma, Baladická improvizácia pre violončelo, Sláčikové kvarteto, Rumunská rapsódia-Negrea a Coexistences. Koncert začne o 19,00  v Koncertnej sieni Dvorana na VŠMU v Bratislave.