Koncert v Terchovej pri príležitosti 35. ročníka Cyrilometodských dní a cena pre generálneho riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariána Turnera

DSC_9779

V Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej, ktorý je najväčším chrámom zasväteným našim vierozvestom na území Slovenska, sa konal jubilejný, 35. ročník Cyrilometodských dní. Terchovci začali toto významné podujatie sláviť už v roku 1990 ako prví z celého vtedajšieho Československa.

Každoročne si nielen pripomínajú jedny z najväčších a najvýznamnejších udalostí dejín slovanských národov, ale v rámci osláv usporadúvajú aj viacero významných podujatí k tejto príležitosti.

Jednou z nich je aj slávnostný koncert, ktorý v rámci aktuálneho ročníka odznel v kostole sv. Cyrila a Metoda v nedeľu, 7. júla 2024. Predstavil sa na ňom Slovenský komorný orchesterSlovenský filharmonický zbor, ktorý pripravil Jan Rozehnal. Sólistami koncertu boli sopranistka Eva Dovcová, mezzosopranistka Marta Dernerová, altistka Elena Shatokina, tenorista Mykola Erdyk a basové sólo spieval Peter Kollár. Koncert bol zostavený z diel E. Suchoňa, J. M. Haydna, A. F. Tovačovského, A. Dvořáka a J. L. Bellu. Dirigentom koncertu bol Ewald Danel.

V rámci 35. ročníka Cyrilometodských dní prebehlo aj slávnostné odovzdávanie Ceny „Cyrilo-metodskej“ krištáľovej knihy, ktorá je udeľovaná za dlhoročný významný prínos do kultúrneho a spoločenského života Terchovej. Jedným z laureátov sa stal Marián Turner, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie.

Slávnostného aktu ocenenia i koncertu sa okrem verejnosti zúčastnili aj čestní hostia – emeritný arcibiskup prešovskej archieparchie a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak, rímskokatolícky diecézny biskup Žilinskej diecézy a prezident Slovenskej katolíckej charity Tomáš Galis, na Slovensku žijúci macedónsky spisovateľ, prekladateľ a bibliograf Stojan Lekoski, starosta Terchovej Jozef Dávidík, zástupca starostu a pedagóg Marián Zajac, riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska Rudolf Patrnčiak, duchovný správca farnosti Martin Štefanec a mnohí ďalší.