Klavír a husle rozoznejú Malú sálu Slovenskej filharmónie

Utorok 25. marca  bude Malá sála Slovenskej filharmónie patriť dvom mladým mimoriadne talentovaným interpretkamhuslistke Victorii Margasyuk, ktorú na klavíri bude doprevádzať  Veronika Kopjova a klaviristke Irine Christiakovej.  Mladé umelkyne sa predtavia  v rámci štvrtého koncertu cyklu Hudobná mozaika, ktorý sa uskutoční  v spolupráci s International Holland music Session. V prvej polovici koncertu sa predstaví huslistka Victoria Margasyuk, ktorá  začala hrať na husle ako päťročná na Moskovskej centrálnej hudobnej škole pri Moskovskom štátnom konzervatóriu u Galiny Tourchaninovej. V septembri   2000 sa stala študentkou  Iriny Bochkovej. Od 2007 Victoria študuje u Krzysztofa Wegrzyna na Hochschule für Musik, Theater und Medien v Hannoveri. Ako osemročná Victoria debutovala vo Veľkej sále Moskovského konzervatória s Moskovským orchestrom Konzervatória P. I. Čajkovského. Odvtedy  úspešne účinkuje ako sólistka v Rusku, európskych krajinách, Kórei, USA, Kanade a Izraeli. Realizuje recitály i sólové koncerty so symfonickými i komornými orchestrami v prestížnych koncertných sálach.

Victoria Margasyuk je držiteľkou viacerých ocenení – 1. ceny z Medzinárodnej súťaže P. Hindemitha (Berlín, 2011), 1. ceny Medzinárodnej súťaže pre mladých huslistov (Berlín, 2001), je finalistkou Medzinárodnej husľovej súťaže Yehudi Menuhina (Londýn, 2004) a Yampolskeho medzinárodnej husľovej súťaže (Moskva, 2009). Získala prestížnu hudobnú cenu Gundlach (Hannover, 2009). Ako víťazke Sinfonima Foundation (Mannhein, 2013), boli Victorii zapožičané husle Vincenso Trusiano Panormo 1784.

Mladá interpretka získala  grant od Ruskej nadácie interpretačného umenia, štipendium Ministerstva kultúry  v Rusku a Nadácie Yuri Yankelevich (Moskva), je tiež držiteľkou Nadácie Yehudi Menuhina. Často účinkuje na koncertoch organizovaných Nadáciou Vladimira Spivakova. Realizovala CD nahrávku s dielami Bacha, Joachima, Brahmsa, Sarasateho a Ravela. Victoria sa predstavila aj v rozhlasových a atelevíznych prenosoch v Rusku, Nemecku a Švajčiarsku.  Ako vynikajúca komorná hráčka pravidelne účinkuje s rôznymi súbormi. Je zakladateľkou Ravelovho sláčikového kvarteta a aktívnou členkou súboru Il Gioco col Suono. Je členkou Staatskapelle Berlin Orchestra Academy.

V jej  interpretácii si vypočujeme tri diela -    Sonátu pre husle a klavír č. 3 d mol op. 108  Johannesa Brahmsa,  ktorú skladateľ venoval Hansovi Büllowovi (klaviristovi, skladateľovi, dirigentovi a Brahmsovmu prívržencovi), je zrejme najpopulárnejšou a najdlhšou z Brahmsových husľových sonát. Po prvý raz bola sonáta uvedená 22. decembra 1888 v podaní samotného autora a huslistu Jenö Hubaya, o dva mesiace neskôr 13. februára 1889 ju Brahms spolu s Josephom Joachimom uviedli vo Viedni.  Souvenir d´un lieu cher c mol op. 42 č. 1 Piotra Iľjiča Čajkovského a Introduction et Rondo capriccioso op. 28 Camille Saint-Saënsa.

 Na klavíri bude      Victoriu Margasyuk doprevádzať litovská klaviristka Veronika Kopjova, ktorá účinkuje ako sólistka i komorná hráčka v koncertných sálach celej Európy. Je víťazkou mnohých medzinárodných klavírnych súťaží.

 V druhe polovici sa predstaví návštevníkom klaviristka Irina Chistiakova, rodáčka z Moskvy, pochádzajúca z  hudobníckej rodiny. Na klavíri začala hrať ako päťročná. Od roku 1996 začala navštevovať Centrálnu hudobnú školu pri Moskovskom štátnom konzervatóriu P. I. Čajkovského (prof. A. Riabov). Už v roku 1998 koncertovala vo viacerých ruských mestách i v zahraničí. V tom istom roku účinkovala v dokumentárnom filme nemeckej režisérky Irene Langemann Ruské dieťa – zázrak. Je účastníčkou ruského podporného fondu V. Spivakova Nové mená a Francúzskeho fondu Všetko je v detských rukách. Vďaka podpore troch fondov realizovala aj CD nahrávku. Irina koncertovala vo viacerých moskovských koncertných sálach: Malej a Veľkej sále konzervatória, Koncertnej sále P. I. Čajkovského, koncertnej sále Moskovského medzinárodného hudobného domu…

V roku 2009 spolupracovala  na realizácii CD nahrávky všetkých sonát N. Medtnera (Sonata “Minacciosa”). Absolvovala majstrovské interpretačné kurzy.

V november 2012 získala 3. cenu na 26. medzinárodnej klavírnej súťaži Claudia Arraua  (Chile, Quilpe). V septembri 2013  3. cenu na 28. medzinárodnej klavírnej súťaži Ettore Pozzoli v talianskom Seregno. V súčasnosti je asistentkou na postgraduálnom štúdiu v triede Michaila Voskresenského.

Slovenskej filharmónii uvedie tri diela klavírnej literatúry - Sonátu pre klavír č. 4 Fis dur op. 30 Alexandra Skriabina,  Impromptu pre klavír c mol D. 899 Franza Schuberta a Karneval op. 9 Roberta Schumanna.

 Koncert v Malej sále Slovenskej filharmónie začne o 19.00 h.