Junior koncert – Symfonický orchester Konzervatória v Bratislave oslávi 95. rokov

Juraj Jartim

Tretí koncert cyklu Junior Slovenskej filharmónie – pre mladých návštevníkov bratislavskej Reduty sa bude konať v stredu 11. marca 2015. Tentokrát sa koncert uskutoční pri príležitosti 95. výročia založenia Konzervatória v Bratislave. Symfonický orchester a Spevácky zbor Konzervatória v Bratislave sa predstavia pod taktovkou Juraja Jartima. Sólistami večera budú dvaja poslucháči bratislavského Konzervatória – klavirista Miloš Biháry, študent 4. ročníka v triede Mgr. art. Petra Čermana a klarinetista Martin Adámek , Aštudent posledného ročníka u Mgr. art. Petra Drličku. Koncert študentských telies na pôde Slovenskej filharmónie je pre mladých umelcov, študentov hudobných stredných a vysokých škôl príležitosťou získať orchestrálnu skúsenosť, ktorá sa pre väčšinu z nich stane celoživotnou prácou. Koncert začne o 18-tej.

Miloš Biháry pochádza z Trnavy, kde absolvoval ZUŠ Mikuláša Schneidera-Trnavského u Jarmily Hudecovej. V súčasnosti je žiakom štvrtého ročníka Konzervatória v triede Mgr. art. Petra Čermana. Medzi jeho doterajšie bohaté úspechy patrí po šesťkrát obhájené zlaté pásmo na súťaži Schneiderova Trnava , zlaté pásmo a absolútne víťazstvo na súťaži Nitrianska Lutna, 1.miesto (po 2 krát) a cena za spontánny jazzový prejav na súťaži Bojnice piano v modernom rytme, cena primátora mesta Trnava za mimoriadne úspechy a napokon 2. miesto na„Súťaži študentov Konzervatórií SR (2012). V tom istom roku sa ako sólista úspešne predstavil so Symfonickým orchestrom Konzervatória v Mendelssohnovom Koncerte č. 1 g mol.

Martin Adámek, rodák z Partizánskeho, študuje v poslednom ročníku bratislavského Konzervatória u Mgr. art. Petra Drličku. Zároveň je od roku 2014 poslucháčom na Janáčkovej akadémii múzických umení (JAMU) v Brne pod vedením Víta Spilku, Milana Poláka a Milana Řeřichu. Počas štúdií získava 1. cenu a titul Laureáta súťaže – Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v kategórii do 35 rokov (september 2014, Brno ČR); 1. miesto na medzinárodnej klarinetovej súťaži „Clarinetto Concorso Carlino“ (november 2013, Carlino IT); 1. cenu na medzinárodnej interpretačnej súťaži Concorso ANEMOS (máj 2013, Rím IT); 1. miesta a tituly absolútneho víťaza „Súťaže študentov Slovenských konzervatórií“ (2012 a 2014). Študoval u profesorov ako Philippe Berrod, Alexander Stepanov, Jan Jakub Bokun, Irvin Venyš, Igor Armani, Aljaž Beguš a iní. Zúčastnil sa projektu Summer School orchestra EUYO, kde spolupracoval aj s Orquesta Sinfonica Infantil Nacional de Venezuela. S EUYO taktiež účinkoval na prestížnej ceremónii 60. výročia založenia CERNu v Geneve (SUI), pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho. Spolu s klaviristkou Zuzanou Biščákovou nahráva pre Rozhlas a televíziu Slovenska. V rokoch 2012 a 2013 získal od primátora Bratislavy Milana Ftáčnika ocenenie za úspešnú reprezentáciu hlavného mesta Slovenskej republiky.