John Axelrod a Ilya Gringolts v bratislavskej REDUTE

Ilya Gringolts

Vo štvrtokpiatok 9.10. marca budú hosťami bratislavskej REDUTY dvaja výnimoční umelci – jeden z vedúcich dirigentov našich čias, Američan John Axelrod, ktorý je žiadaný orchestrami po celom svete a   svetoznámy husľový virtuóz Ilya Gringolts, laureát najslávnejšej husľovej súťaže na svete – Premio Paganini, ktorú vyhral už ako 16-ročný.

Ivan Marton, dramaturg Slovenskej filharmónie vás pozýva vo videopozvánke na koncerty.

Ilya Gringolts je jedným z najpozoruhodnejších umelcov dnešnej doby.  Spolupracuje s najvýznamnejšími orchestrami a umelcami z celého sveta. V jeho interpretácii zaznie Koncert pre husle a orchester d mol, op. 47 fínskeho skladateľa Jeana Sibelia, ktorý uvedie  na slávnych husliach z dielne A. Stradivariho. Na úvod koncertov sú na programe  Štyri morské interlúdiá z opery Peter Grimes, op. 33a  britského skladateľa Benjamina Brittena . Interlúdiá – Svitanie, Nedeľné ráno, Mesačný svit a  Búrka priam s impresionistickou farebnosťou stvárňuje mnohotvárnosť mora. Pri príležitosti 70. narodenín  amerického skladateľa Johna Adamsa, predstaviteľa minimálnej, repetitívnej hudby, zaznie jeho dielo Harmónium . V interpretácii   orchestra Slovenská filharmóniaSlovenského filharmonického zboru (zbormajster Jozef Chabroň) pod taktovkou Johna Axelroda .

Návštevníkov piatkového koncertu srdečne  pozývame na stretnutie s dirigentom a sólistom koncertu, ktoré sa uskutoční 10 minút po koncerte v piatok 10. marca vo foyeri Slovenskej filharmónie.