Január so šéfdirigentom Emmanuelom Villaumom

Francúzska hudba 26.2.2014, foto:Valéria Zacharová

Tri januárové dvojice symfonických koncertov (štvrtky a piatky15., 16., 22., 23., 29. a 30 . januára) uvedie Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta SF Emmanuela Villauma.
Nebudú chýbať výnimoční sólisti – na koncertoch 15. a 16. januára bude hosťom Slovenskej filharmónie Stefan Dohr, 1. hornista Berlínskej filharmónie. Členom jedného z najlepších symfonických telies je od roku 1993. Okrem toho je aktívnym komorným hráčom a ako sólista mal možnosť spolupracovať s dirigentmi svetového mena / Daniel Barenboim, Bernard Haitink, Christian Thielemann, Ingo Metzmacher a Claudio Abbado /. V jeho interpretácii zaznie Koncert pre lesný roh a orchester č. 2 Es dur AV 132 Richarda Straussa, od ktorého si vypočujeme aj symfonickú báseň Don Juan, op. 20. Na záver koncertov zaznie Symfónia č. 36 C dur KV 425 známa pod titulom „Linecká“ Wolfganga Amadea Mozarta.
Vo štvrtok a piatok 29. a 30. januára bude sólistkou večerov mezzosopranistka Bernarda Fink, narodená slovinským rodičom v Argentíne. V roku 1985 sa umelkyňa presťahovala do Európy, kde spolupracuje so svetovými orchestrami – Viedenská filharmónia, Londýnska filharmónia, Česká filharmónia… V jej interpretácii zaznie jedna z dramaturgických noviniek sezóny – opojná Poéma o láske a mori op. 19 francúzskeho skladateľa Ernesta Chaussona. Na úvod koncertov je na programe symfonická báseň Túžby a spomienky Alexandra Albrechta, na záver dielo excentrického skladateľa, ktorý nie je bežným repertoárovým autorom – Poéma – extáza op. 54 Alexandra Skriabina.

Vo štvrtok a piatok 22. a 23. januára uvedie Emmanuel Villaume s orchestrom Slovenská filharmónia ďalšiu zo symfónii Gustava Mahlera – posledné dokončené dielo skladateľa – Symfóniu č. 9.