Bratislavské konzervatórium oslávi hudbou 90 rokov

stredu 21. októbra sa v rámci 61. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie uskutoční úvodný koncert cyklu J v historickej budove SND. Na koncerte sa predstaví mládežnícke teleso – Symfonický orchester Konzervatória v Bratislave pod taktovkou Júliusa Karabu. Sólistami večera budú dvaja poslucháči školy – huslista Karol Daniš a barytonista Michal Stískal. Spoločne uvedú koncert k 90. výročiu založenia Konzervatória v Bratislave.


Na programe je skladba venovaná symfonickému orchestru Konzervatória – Musica festiva pre 9 trúbok, strunové nástroje a bicie Stanislava Hochela,  Symfonietta rustica a záver 2. obrazu 3. dejstva opery Svätopluk Eugena Suchoňa  a Koncert pre husle a orchester e mol op. 64 Felixa Mendelssohba Bartholdyho. Koncert začne o 18,00 h. 


 


… z histórie


Otázka potreby vybudovať inštitúciu vychovávajúcu profesionálnych umelcov zarezonovala na prvom zasadnutí jednoty Hudobných stavov na Slovensku, ktoré sa konalo v roku 1919 v Žiline. Na dosiahnutie tohto cieľa zamerali svoje úsilie vedúci predstavitelia vtedajšieho hudobného života: Mikuláš Schneider – Trnavský, Miloš Ruppeldt, Dr. Alois Kolísek a iaľší.


Škola bola otvorená 6. novembra 1919. Ako sa vyjadril na slávnostnom otvorení jej riaditeľ Miloš Ruppeldt, jej cieľom bolo: „Vychovať Slovensku umelcov a učiteľov hudby, a pomáhať tvoriť Slovensku samostatnú hudbu.“ Spočiatku škola mala iba sláčikové, klavírne, dychové a spevácke oddelenie. V roku 1922 kuratórium spravujúce školu zvolilo za jej riaditeľa erudovaného hudobníka, skladateľa a klaviristu Frica Kafendu. 26.januára 1928 bolo škole udelené právo verejnosti a prijala meno „Hudobná a dramatická akadémia“. Od 7. mája 1941 prešla škola na základe uznesenia Slovenského snemu pod správu štátu a dostala názov „Štátne konzervatórium v Bratislave“.


Po úpravách štátnej správy v roku 2002 prešla škola pod samosprávu Bratislavského kraja, a nesie meno „Konzervatórium v Bratislave“. Škola udržuje neustále čulý styk so Slovenskou kultúrnou verejnosťou svojou koncertnou a umeleckou činnosťou v spolupráci so Slovenským rozhlasom, STV, Slovenskou filharmóniou, SND a ďalšími scénami nášho kultúrneho života. Škola spolupracuje so zahraničím, čo zaručuje jej ďalší pozitívny vývoj v kontexte so svetovou hudobnou kultúrou.