Solamente naturali v Malej sále Slovenskej filharmónie

Solamente, plagát

V pondelok 10. apríla sa v Malej sále Slovenskej filharmónie uskutoční Veľkonočný koncert súboru pre starú hudbu Solamente naturali  /um. vedúci Miloš Valent/  v spolupráci so zborom – Vocale ensemble SoLa /um. vedúca Hilda Gulyásová/ a sólistami   Martin Koch, evanjelista, tenor, Gabriella Szilli, soprán, Eszter Balogh, alt,Tomáš Šelc bas uvedú  Pašie podľa sv. Marka, BWV 247 Johanna Sebastiana Bacha .   Snáď najmenej známe Bachovo pôstne dielo zaznie v rekonštrukcii Somu Dinyésa,

Ako je známe, Bachovi sa pripisuje štvoro zhudobnení pašií Nového zákona Svätého Písma. Skompletizované sú iba dvoje: Pašie podľa sv. Jána a ensemblovo väčšie i náročnejšie Pašie podľa sv. Matúša. Fragmentárne sú zapísané Pašie podľa sv. Marka – a autorstvo Lukášových pašií je neisté.

Pašie podľa sv. Marka sú jedným z mnohých diel, ktoré sa ocitli na zozname kultúrnych strát po 2. svetovej vojne. Manuskript a jeho jediná kópia boli podľa oficiálnych údajov zničené v roku 1945. Libreto od Picandera, Bachovho najobľúbenejšieho lipského libretistu, sa zachovalo. Známy je aj spôsob ich spolupráce, založený na prevzatí zborových vstupov a árií zo svetských kantát. Kritickým bodom sú však recitatívy a hudba tzv. „turba“ zborov (ktoré stelesňujú skupiny ľudí bezprostredne sa podieľajúcich na deji), ktoré Bach s najväčšou pravdepodobnosťou skomponoval nanovo. Autor rekonštrukcie Soma Dinyés sa oprel o fakt, že texty Matúšovho a Markovho evanjelia sú takmer identické a využil výlučne Bachovu hudbu. Snáď najmenej známe Bachovo pôstne dielo zaznie v rekonštrukcii Somu Dinyésa v unikátnom podaní súboru Solamente naturali.

Koncert sa začne o 19.00 h.