Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor uzavrú v nedeľu 59. ročník Medzinárodného festivalu Bratislavské hudobné slávnosti

099 Otvárací koncert 59 BHS foto c TRIZULJAK w (002)

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jan Rozehnal) a sólisti uvedú v nedeľu 6. októbra 2024 záverečný koncert Bratislavských hudobných slávností pod taktovkou francúzskeho dirigenta Sylvaina Cambrelinga. Na programe zaznie monumentálne dielo Hectora Berlioza, dramatická symfónia Romeo a Júlia.

 Nesmrteľná láska, jeden z odvekých motívov. Mytológia lásky a smrti. Smrteľnosť, Nekonečnosť… večné podnety pre umeleckú tvorbu. Príbeh veronských milencov ako prvý v dejinách hudby grandióznym spôsobom spracoval Hector Berlioz. V jeho prípade však ide o výrazne autobiografickú inšpiráciu. Mizantropický Berlioz prežíval „nekonečnú“ a napokon nenaplnenú lásku k írskej herečke Harriet Smithsonovej. Aj infernálny scenár Fantastickej symfónie je víziou ich vzťahu. Pre Berlioza bola teda tragická romanca mladých ľudí osobnou záležitosťou. Spracoval ju naozaj ojedinelým spôsobom, čiastočne po vzore Symfónie č. 9 Ludwiga van Beethovena, čiastočne podľa vlastných predstáv.

Veľkolepá oslava ľudských citov a túžob – dramatická symfónia Romeo a Júlia uzavrie 59. ročník Bratislavských hudobných slávností.

Slovenský filharmonický zbor (Jan Rozehnal, zbormajster) sa predstaví v tomto opuse na umeleckom zájazde v Hamburgu, v nedeľu 13. októbra 2024, po boku Symphoniker Hamburg. Dielo zaznie v 2000 miestnej hamburskej Laeiszhalle pod taktovkou šéfdirigenta orchestra Sylvaina Cambrelinga.