Záverečný koncert festivalu Nová slovenská hudba zaznie v Slovenskej filharmónii

NSH 2014 A5_2

27. ročník festivalu Nová slovenská hudba, ktorý sa koná v Bratislave presne týždeň , od 7. – 14. novembra 2014, vyvrcholí Záverečným koncertom v bratislavskej Redute, v piatok 14. novembra o 19-tej. Hlavným usporiadateľom festivalu je Spolok hudobných skladateľov. Počas tohto ročníka bolo pripravených 12 koncertov, na ktorých zaznelo viac ako 70 pôvodných skladieb, 65-tich slovenských skladateľov.
Na Záverečnom koncerte zaznejú diela Chvála zeme Hanuša Domanského. Toto dielo vzniklo v roku 1987 na podnet Štátnej
filharmónie Brno. V slovenskej premiére budú uvedené Tri žalmové fragmenty Jany Kmiťovej . Mladá skladateľka o diele hovorí: „ Tri žalmové fragmenty som dokončila v roku 2007, premiéra sa konala v tom istom roku v Berlíne s DSO pod vedením Toshia Hosokawu. Túto skladbu možno chápať ako tri meditácie na fragmenty žalmov 51, 49 a 13/17. Dôvodom spracovania týchto textov bola na jednej strane poetická krása žalmov, ktorá ma oslovuje stále znova a znova, na druhej strane to bola silná potreba ísť „proti konzumnému duchu tejto doby“ a upriamiť moju pozornosť vedome na hodnoty, ktoré sú dnes síce nemoderné, no bez ktorých nemá naša existencia žiaden zmysel.“ Nasledovať bude Balada – koncert pre violu a orchester Mira Bázlika. O Bázlikovom koncerte Ivan Buffa, dirigent skladateľ a predseda Spolku slovenských skladateľov napísal: „ V Bázlikovom prípade však sólová viola prerozpráva pre nás neznámy príbeh v rovnocennom dialógu so spolukomentujúcim orchestrom, pričom veľmi dôležitá úloha je zverená bicím nástrojom.“ Sólový part zaznie v interpretácii Petra Zwiebela. 27. ročník festivalu je venovaný storočnici Dezidera Kardoša, záverečným dielom piatkového programu je jeho Koncert pre orchester. Dielo malo premiéru na Pražskej jari v roku 1958 v podaní Slovenskej filharmónie a dirigenta Edgara Donneux.
Slovenská filharmónia uvedie diela slovenských autorov pod taktovkou poľského dirigenta Szymona Bywaleca, ktorý študoval dirigovanie na Hudobnej akadémii v Katoviciach , kde v súčasnosti pôsobí ako profesor asistent a člen fakulty. Je tiež umeleckým riaditeľom na Akadémii symfonického orchestra Karola Szymanowskeho. Koncert začne o 19.00 h.
Festival podporili Ministerstvo kultúry SR, Slovenský ochranný zväz autorský a Hudobný fond.