Veľkonočné koncerty Slovenskej filharmónie

Veľkonočný koncert v Dóme sv. Martina

Členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala /um. vedúci Ewald Danel/ pozývajú  na Veľkonočný koncert do  Dómu sv. Martina.

Na programe je dielo, ktoré už tradične zaznieva v predveľkonočnom období v Bratislave -  Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži Josepha Haydna.

Autor začal komponovať dielo v roku 1785 na podnet predstaveného katedrály Santa Cueva v juhošpanielskom meste Cádize, ktorý ho požiadal, aby  napísal hudbu na „sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži“. V  cádizskom kostole bolo zvykom uviesť každoročne v predveľkonočnom období jedno oratórium.  Na pravé poludnie sa všetky dvere zatvorili a zaznela hudba. Po predohre vystúpil biskup na kazateľnicu, vyslovil prvé zo siedmich slov Božieho Syna a rozjímal nad ním. Keď skončil, zostúpil z kazateľnice a pred oltárom sa vrhol na kolená. Táto pauza bola vyplnená hudbou. Následne biskup ešte šesťkrát vystúpil na kazateľnicu a na konci každého rozjímania vpadol do ticha orchester.

Už počas Haydnovho života sa stal tento opus jedným z jeho najslávnejších diel.

 

Dóme sv. Martina zaznie  jeho orchestrálna verzia. Program doplnia dve skladby Ave MariaJohanna Sebastiana Bacha / Charlesa Gounoda Ave Maria, meditácia na Prelúdium C dur BWV 846 a  Franza Schuberta Ave Maria D.839. Na záver   prekrásna Meditácia z opery Thais Julesa Masseneta. Spoločne s komorným orchestrom vystúpi   slovenská harfistka Katarína Turnerová, členka orchestra Slovenská filharmónia.

Koncert sa uskutoční v nedeľu 24. marca15.00 h.

Solamente naturali v Malej sále Slovenskej filharmónie

utorok 26. marca sa v Malej sále Slovenskej filharmónie uskutoční Veľkonočný koncert súboru pre starú hudbu Solamente naturali /um. vedúci Miloš Valent/ . Sólistami večera budú dvaja umelcisopranistka, Helga Varcga – Bach a basista Matúš Trávniček.

Program koncertu zahŕňa skladby, ktoré sa uvádzali počas pôstneho a Veľkonočného obdobia. Koncert začne o 19.00 h.

 

Veľkonočný koncert Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru

Vo štvrtok 28. marca zaznie Veľkonočný koncertKoncertnej sieni SF. Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor – štyria sólisti Eva Hornyáková, soprán, Eva Garajová, alt, Otokar Klein, tenorGustáv Beláček, bas pod taktovkou Petra Altrichtera uvedú duchovnú kantátu Antonína Dvořáka Stabat Mater. Dvořák komponoval toto dielo  pomerne mladý – tridsaťpäťročný. Text diela hovorí o utrpení Kristovej matky pod krížom , na ktorom umiera jej syn. Dvořák rozčlenil predlohu do desiatich časti. Premiéra sa konatla roku 1880 . Stabat mater je u nás aj vo svete často uvádzaným vokálno-inštrumentálnym titulom.  Veľkonočný koncertbratislavskej Redute začne o 19.00 h.