Maďarský národný filharmonický orchester v bratislavskej Redute

 


Maďarský národný filharmonický orchester bude v Slovenskej filharmónií účinkovať v rámci abonentného cyklu Hudba troch storočí – D/E. Vo štvrtok piatok 12.13. apríla19,00 h uvedie známe diela maďarských velikánov


Franz Liszt Prelúdiá, symfonická báseň S. 97, Ernő Dohnányi Variácie na detskú pieseň pre klavír a orchester op. 25, Béla Bartók  Maďarské skice Sz. 97,  Béla Bartók Dva obrazy op. 10 Sz. 46, Zoltán Kodály             Tance z Galanty. Orchester  vystúpi pod taktovkou svetoznámeho maďarského klaviristu, skladateľa a dirigenta Zoltána Kocsisa. Svetoznámy umelec zastáva post hudobného riaditeľa tohto telesa od roku 1997. Ako sólista sa predstaví popredný maďarský klavirista Gábor Farkas. Koncert sa koná v rámci projektu kultúrnej výmeny národných orchestrov 2007-2011 V srdci Európy.

 


Zoltán Kocsis


sa narodil v roku 1952 v Budapešti a na klavíri začal hrať ako 5-ročný. V roku 1963 nastúpil do hudobnej školy Bélu Bartóka, kde študoval hru na klavíri a kompozíciu. Od roku 1968 pokračoval na Hudobnej akadémii Franza Liszta, kde bol žiakom Pála Kadosa a Ferenca Radosa. Jeho medzinárodná kariéra začala, keď ako 18-ročný vyhral Medzinárodnú Beethovenovu súťaž Maďarského rozhlasu a nasledoval priam raketový štart jeho veľkej kariéry. Bol pozývaný účinkovať do všetkých krajín Európy, Severnej a Južnej Ameriky, ako aj na Ďaleký východ. V roku 1977 ho pozval Sviatoslav Richter na festival do Francúzska, kde spolu uviedli recitál zostavený z klavírnych duí.  Účinkoval s najvýznamnejšími svetovými orchestrami ako napr. Berlínski filharmonici,  Kráľovskí filharmonici, Viedenskí filharmonici, Chicagský symfonický orchester a Orchester San Francisco. Bol pravidelným hosťom na medzinárodných festivaloch v Edinburghu, Paríži, Tours, Luzerne, Salzburgu, Prahe a Mentone a spolupracoval s dirigentmi ako Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Lovro von Matačič, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt a Michael Tilson Thomas.


V roku 1983 založil s Ivánom Fischerom Budapeštiansky festivalový orchester a od roku 1987 ho pravidelne diriguje. Je tiež uznávaným skladateľom. Intenzívne sa venuje uvádzaniu súčasnej hudby, ku ktorej má mimoriadne blízky vzťah. Uviedol viacero svetových premiér diel súčasného maďarského skladateľa Györgyho Kurtága, pričom autor mu mnohé z nich aj venoval.


Zoltán Kocsis nahrával pre Denon, Hungaroton, Nippon Columbia, Phonogram,  Quintana a niekoľko rokov mal exkluzívnu zmluvu s Philips Classics. Získal cenu Edisona za nahrávku troch koncertov Bartóka s Ivánom Fischerom a Budapeštianskym festivalovým orchestrom.


Jeho nahrávka s dielami Debussyho vyhrala ocenenie od časopisu Gramophone, ako aj titul  “Inštrumentálna nahrávka roku”.


Na jeseň 1997 sa stal generálnym hudobným riaditeľom Národného filharmonického orchestra (bývalý Maďarský štátny orchester). Výsledkom bolo, že repertoár orchestra sa významne rozšíril a od tohto menovania uskutočnil aj svoju svetovú premiéru.
V posledných rokoch  podnikol s týmto orchestrom koncertné turné v mnohých krajinách Európy, v Spojených štátoch amerických a Japonsku aj ako dirigent aj ako sólista, a tešil sa neobyčajnej odozvy kritiky.


V januári 2004 Zoltán Kocsis získal ocenenie za celoživotný umelecký prínos na  Cannes Midem, kde sa mu tiež dostalo významnej pocty -  Le Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres od francúzskeho ministra kultúry za jeho vysoké úsilie o popularizáciu francúzskej hudby a za celkovú hudobnú činnosť. V marci 2005 bola jeho práca odmenená už po druhýkrát od roku 1978 cenou Kossutha. Minister školstva a kultúry menoval Zoltána Kocsisa 23. januára 2007 za “Globálny vyslanec maďarskej kultúry”.