Nový organ v bratislavskej REDUTE

Slávnostný koncert pri príležitosti inaugurácie nového organa sa bude konať v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v nedeľu 20. mája. Zhotoviteľom nového nástroja v novozrekonštruovanej Redute je  rakúska firma Rieger Orgelbau GmbH.

Organ pre Slovenskú filharmóniu má 66 registrov a 3 manuály a patrí tak k najväčším píšťalovým organom na Slovensku. Organ je postavený na báze tradičného organárstva. Má klasické zásuvkové vzdušnice s kombinovanou hracou traktúrou (mechanická/elektrická) a registrovou elektrickou traktúrou. Nástroj má dva hracie stoly, mechanický v podstavci organovej skrine a pohyblivý hrací stôl, ktorý má obe traktúry elektrické. V organe sú použité pamäťové kombinácie typu setzer, ktoré sú realizované tzv. Rieger-Electronic-Assistant, vlastným elektronickým systémom firmy Rieger Orgelbau. Tento systém ponúka samostatné karty alebo kľúče do databanky zvukových kombinácií v základnej ponuke pre 10 organistov,  pričom  každý z nich má k dispozícií 66.500 možností na uloženie zvukových kombinácií. Systém umožňuje aj ovládanie tónov a registrov na diaľku za účelom pohodlného ladenia nástroja, ako aj možnosť nahrávania a prehrávania skladieb.

Nástroje rakúskej firmy Rieger-Orgelbau sa  nachádzajú v koncertných sieňach a chrámoch na všetkých kontinentoch, napríklad vo viedenskom Stephansdome, koncertnej sieni Parížskeho konzervatória, dva obrie nástroje v Shanghai Oriental Art Center a Shenzhen Cultural Centre v Číne. V r. 2009 dokončila firma katedrálny organ pre slávnu katedrálu v Regensburgu (Nemecko), začiatkom roku 2011 bola ukončená stavba nového koncertného organa pre jednu z najvýznamnejších koncertných sál v Európe – viedenský Musikverein. Firma realizovala v r. 2011 stavbu nového organa pre Katolícku univerzitu v Ružomberku, v r. 2012 končí stavbu tiež nového organa pre   farský kostol  mesta Martin.

Interpretmi slávnostného koncertu budú viacerí poprední slovenskí organisti – Imrich Szabó, Zuzana Ferjenčíková, Bernadetta Šuňavská, Ján Vladimír Michalko, Monika Melcová a Ferdinand Klinda. Na programe sú diela  Johanna Sebastiana Bacha, Franza Liszta, Modesta Petroviča Musorgského, Jána Levoslava Bellu, Ľudovíta Rajtera, Charlesa-Marie Widora a Oliviera Messiaena. Koncert začne o 16-tej.