Nedeľný koncert v bratislavskej REDUTE

 

V nedeľu 14. apríla sa bude konať šiesty koncert cyklu  Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala / um. vedúci Ewald Danel/. Program nedeľného koncertu je zostavený z atraktívnych diel.

Na úvod zaznie Suita G dur Z Holbergových čias op. 40 nórkseho skladateľa Edvarda Hagerupa Griega. Na programe je aj dielo Paula Hindemitha Štyri temperamenty pre kalvír a sláčikový orchester, ktoré komponoval skladateľ v USA. Klavírny part diela zaznie v interpretácii poprednej slovenskej klaviristky Veroniky Lovranovej. V premiére bude uvedené dielo Frantška Paula Hmly nad hladinou, o ktorej sám autor píše:

„Každý máme vlastné žriedla, čo nás napájajú silnými emóciami. Pre veľa ľudí je to vzťah k živým tvorom – príchyľnosť k rodičom a súrodencom, láska k milovanej osobe, k deťom, vrúcny vzťah k priateľom, zvieratkám i vtákom…

Pre mnohých z nás je však aj celá príroda živým organizmom… Ten nás na jednej strane udivuje svojou stálosťou, no na druhej aj premenlivosťou. Príroda nadchýňa pri pohľade na jej tvary a farby – raz jasavo prežiarené, inokedy tajuplné, či dramaticky zahalené.

Patrím k tým, ktorí hory, les a vodu neustále vyhľadávajú, niekedy aj napriek určitému nepohodliu. No už len taký pohľad na ranné hmly – stúpajúce z jazera, rieky, či potoka a meniace neustále svoju podobu so závanmi vzduchu – má v sebe fascináciu, čo nás bohato odmení.

A práve táto skladba je určitým odrazom toho, čo vo mne na jeseň jeden takýto pohľad vyvolal.

Snáď mi porozumiete…“

 

František Poul

Koncert sa bude konať v nedeľu 14. apríla16.00 hMalej sále SF.