Poklady Slovenskej filharmónie

Slovenská filharmónia v spolupráci s vydavateľstvom OPUS pripravila reedíciu unikátnych nahrávok z rokov 1975 až 1985 s názvom Poklady Slovenskej filharmónie.


Slovenská filharmónia v spolupráci so spoločnosťou OPUS, a.s. pripravili reedíciu CD nahrávok pod názvom Poklady Slovenskej filharmónie. Rozhodli o tom riaditeľ Slovenskej filharmónie – prof. Marian Lapšanský a predseda predstavenstva OPUS, a. s. Július Kinček, na základe iniciatívy zástupcu orchestra Slovenskej filharmónie Pavla Hrubého. Ide o unikátne nahrávky Slovenskej filharmónie z rokov 1975 – 1985 zrealizované   vydavateľstvom OPUS. Slovenská filharmónia v tom období nahrala množstvo známych diel svetových hudobných velikánov, ktoré realizovala  pod taktovkou svetoznámych dirigentov. Medzi nimi boli Zdeněk Košler,  Libor Pešek, Ľudovít Rajter, Ladislav Slovák a ďalší.  Do 80. rokov minulého storočia sa datuje pravidelná spolupráca s týmito výnimočnými umelcami na domácich i zahraničných koncertných pódiách. Medzi najvýznamnejšie patria aj prvé umelecké zájazdy do krajiny vychádzajúceho slnka.

 

Prvé tri nahrávky reedície Poklady Slovenskej filharmónie vydávame  v polovici júna tohto roka, v období, kedy Slovenská filharmónia odlieta v poradí na jedenáste turné do Japonska. Dramaturgia nahrávok nadväzuje na program tohtoročného umeleckého zájazdu, je zostavená z diel českých hudboných  skladateľov – Antonína DvořákaSymfónie č. 6 D dur op. 60, č. 8 G dur op. 88,  č. 9 e-mol op. 95 , Symfonické variácie op. 78 a Bedřicha Smetanucyklus symfonických básní Má vlast. Slovenská filharmónia interpretuje diela pod taktovkou svetoznámeho českého dirigenta Zdeňka Košlera.

 

Prvé tri CD nosiče budú k dispozícii aj japonským návštevníkom koncertov v siedmich mestách / Tokio, Kofu, Nagoya, Nigata, Morioka, Daisen a Osaka/, ktorí sú  obdivovateľmi a milovníkmi slovanského repertoáru interpretovaného európskymi orchestrami. Prvoradým zámerom Slovenskej filharmónie a vydavateľstva OPUS je snaha sprostredkovať  hudobné skvosty minulosti,  ktoré na trhu absentovali,  súčasným domácim záujemcom.

Slovenská filharmónia verí, že Poklady Slovenskej filharmónie sa stanú populárnymi albumami  na slovenskom i zahraničnom hudobnom trhu a  rozrastú sa v blízkej budúcnosti o ďalšie hodnotné tituly.