Slovenská filharmónia vstúpila do medzinárodného internetového projektu classicLive

Slovenská filharmónia sa stala súčasťou medzinárodného projektu, ktorý umožňuje užívateľom na celom svete sledovanie koncertov popredných symfonických telies v priamom prenose prostredníctvom internetu. www.classiclive.com  ponúka plnohodnotnú internetovú alternatívu pre tých, čo nemôžu byť fyzicky prítomní v koncertnej sále.


 


 


Internetový portál symfonických orchestrov www.classiclive.com  vznikol


r. 2007 ako odpoveď na potreby symfonických telies, hľadajúcich nové formy získavania publika. Prvými participujúcimi telesami boli Symfónia Lahti a Maďarská národná filharmónia, neskôr sa pre spoluprácu podarilo získať Rotterdamskú filharmóniu, Bruselskú filharmóniu a Štokholmskú kráľovskú filharmóniu. Od augusta je členom rozrastajúcej sa rodiny classicLive aj Slovenská filharmónia. Cieľom je združiť v budúcnosti okolo 15 popredných orchestrov.


            Hlavným obsahom portálu sú videozáznamy koncertov participujúcich orchestrov, sprostredkovávané najprv on-line, v „priamom prenose“, neskôr zo záznamu v trojtýždňovej lehote (princíp „live“ a „on-demand“). Obraz a zvuk sú v televíznej a CD kvalite, požiadavkou na technickú výbavu je internetové pripojenie v 1 MG-bitovej rýchlosti, reproduktory, resp. slúchadlá (prípadne prepojenie na systém domáceho videa). Videozáznamy sú spoplatňované, užívatelia si môžu vybrať z viacerých časovo ohraničených predplatených kreditov: 24-hodinový (cena: 5 eur), týždenný (9 eur), 30-dňový (17 eur), 90-dňový (44 eur) a 180-dňový (80 eur). Platby sa realizujú prostredníctvom kreditných kariet Visa, MasterCard a American Express. (Sťahovanie videí nie je umožnené kvôli autorským právam.) Registrovaní užívatelia získavajú na začiatok možnosť vyskúšať si službu na jeden týždeň zdarma. Každý prenos/záznam koncertu je doplnený o programový bullletin s informáciami o hraných dielach a účinkujúcich interpretoch. Dôležitou súčasťou portálu sú aj informácie o partnerských orchestroch – spravodajstvo, blogy či tematické videá sprostredkujúce dianie „v zákulisí“.


V pilotnej fáze spolupráce poskytla Slovenská filharmónia pre potreby classicLive tri záznamy svojich úspešných koncertov minulej sezóny a záznam nedávnej premiéry slovenského diela Missa pro defunctis Egona Kráka.


Od novembra už budú vybrané koncerty Slovenskej filharmónie sprostredkovávané užívateľom služby classicLive on-line (a tri týždne zo záznamu). V 60. koncertnej sezóne 2008/2009 je plánovaných viac než 20 priamych prenosov pre užívateľov classicLive.


 


www.classiclive.com prevádzkuje fínska spoločnosť Saltarello Oy.


 


 


Pozn. Keďže Slovenská filharmónia umiestňuje viaceré záznamy svojich koncertov na vlastnú internetovú stránku, koncerty, ktoré budú on-line prenášané prostredníctvom portálu classicLive, sa na stránke stream.filharmonia.sk objavia vždy až po troch týždňoch, počas ktorých budú k dispozícii ešte užívateľom classicLive.