11. Medzinárodná klavírna súťaž Johanna Nepomuka Hummela sa blíži k záveru

Hummel-2024-300x200

III. kolo súťaže sa uskutoční v piatok 13. a v nedeľu 15. septembra v Slovenskej filharmónii

Vo štvrtok 12. 9. 2024, po ukončení II. kola, medzinárodná porota vyhlásila mená troch finalistov z dvanástich  mladých interpretov, ktorí postupujú do III. kola súťaže:

 Harrison HERMAN, Austrália, Yuki AMAKO, Japonsko a Anastasiia KLIUCHEREVA, Rusko/Rakúsko

 V piatok 13. septembra 2024  pokračuje  v bratislavskej Redute III. kolo 11. ročníka Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna  Nepomuka Hummela.

 Traja finalisti, Harrison Herman, Yuki Amako a  Anastasiia Kliuchereva sa v piatok 13. septembra 202416.00 predstavia v Malej sále SF spolu s členmi Mucha Quartet a slovenským kontrabasistom Filipom Jarom, členom orchestra Slovenská filharmónia. V ich interpretácii zaznie Klavírne kvinteto Es mol, op. 87 J. N. Hummela.

•Vstup do Malej sály Slovenskej filharmónie na piatkový koncert o 16.00 je zdarma zo služobného vchodu na Medenej č. 3.

Sledovať ho môžete aj na stream.filharmonia.sk.

Finále a Slávnostné vyhlásenie laureátov, odovzdávanie cien a koncert víťazov sa uskutočnia v nedeľu  15. septembra o 15.30 a 19.00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie. V interpretácii troch mladých finalistov a orchestra Slovenská filharmónia bude znieť Beethovenov Koncert pre klavír a orchester č. 2 B dur, op. 19 a dvakrát si vypočujeme Mozartov Koncert pre klavír a orchester d mol KV 466 pod taktovkou Maroša Potokára.  Finalisti zabojujú o prvenstvo, o ktorom rozhodne medzinárodná porota zložená z prestížnych klaviristov a pedagógov /predseda – Pavel Gililov Nemecko, členovia – Yaara Tal, Izrael / Nemecko, Leonel Morales, Španielsko, Jingge Yan, Čína, Martin Kasík, Česká republika, Peter Pažický a Marian Lapšanský, Slovenská republika/.

Víťazovi súťaže bude udelená Cena guvernéra Národnej banky Slovenska.

Porota udelí aj mimoriadnu cenu za najlepšiu interpretáciu diela Johanna Nepomuka Hummela a  mimoriadnu  Cenu Eugena Indjića.

Držitelia cien získajú titul laureáta Medzinárodnej klavírnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela.

 Prof. Marian Lapšanský, prezident Medzinárodnej klavírnej súťaže J. N. Hummela  inicioval zriadenie mimoriadnej  Ceny Eugena Indjića na pamiatku svetovo renomovaného klaviristu,  ktorý bol počas svojho života pravidelným členom poroty súťaže, poslednýkrát v roku 2021. Francúzsko-americký klavirista ruského pôvodu bol od 80. rokov pravidelným hosťom sezón Slovenskej filharmónie. Svoje skúsenosti neúnavne odovzdával mladým študentom na Medzinárodných interpretačných kurzoch v Piešťanoch.

Tieto kurzy som organizoval v rokoch 1989-1999. Eugen bol na všetkých ročníkoch a nezabudnuteľným spôsobom pomáhal mladej generácii slovenských klaviristov napredovať v interpretačnom majstrovstve. Aj preto sme rozhodnutie o laureátovi Ceny Eugena Indjića  symbolicky zverili študentskej porote. Odovzdaná bude v rámci slávnostnej ceremónie  15. septembra 2024 o 19.00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie,“ dodáva prof. Marian Lapšanský.

 Vstupenky na nedeľné slávnostné popoludnie a večer sú v predaji v Pokladnici Slovenskej filharmónie, každý pracovný deň od 12.00 – 18.00 a hodinu pred koncertom.

 •11. Medzinárodnú klavírnu súťaž J. N. Hummela môžete sledovať aj online na stream.filharmonia.sk.

Medzinárodná klavírna súťaž Johanna Nepomuka Hummela je členom Svetovej federácie medzinárodných hudobných súťaží a Nadácie Alink-Argerich.